آشنایی با آفت کرم سیب و راه‌های مقابله با آن

بیماری ها و آفات درخت سیب

آفت کرم سیب

علاوه بر انسان ها موجودات زنده ی دیگر نیز همانند گیاهان و … بیمار میشوند , که باکتری ها و آفت ها در این موضوع بی‌تقصیر نیستند. باغداران برای پیشگیری از خسارت ها باید با بسیاری از این آفات که محصولاتشان را مورد تهدید قرار میدهد آشنا بوده و با راه های جلوگیری و درمان آن آشنا باشند.در این مقاله راجب تمام موارد لازم , صحبت شده است پس برای آگاهی بیشتر متن را تا پایان مطالعه کنید.

یکی از مشکلاتی که باغداران با آن سروکار دارند آفات درخت سیب است که محصولاتی مثل سیب و درخت آن را مورد تهدید و حمله قرار می‌دهند. حال شاید برایتان سوال باشد که چگونه متوجه شویم سیب یا درخت آن دچار آفت زدگی شده است.این سوال بسیار ساده است زیرا ظاهر درخت سیب به راحتی نشان میدهد که بیمار شده است.در ادامه با این بیماری و چگونگیِ درمان آن با بهترین سموم آشنا خواهید شد.

کرم درخت سیب چیست؟

کرم سیب یک بیماری شایع در باغداری به حساب می‌آید.هر کجا که سیب وجود داشته باشد کرم سیب نیز حاضر خواهد شد.این کرم بیشتر به میوه های سردسیری حمله میکند.که از طریق پوست میوه وارد شده و کم کم به سمت هسته ی میوه یعنی دانه ها حرکت می‌کند.

   این آفت علاوه بر سیب به دیگر میوه ها مثل گلابی , آلو, به و گردو حمله کرده و مانع رشد آن و زودرس شدن میوه میشود.

    اگر گسترش پیدا کند حدود 90% محصول را در بر میگیرد و خسارت بزرگی برای باغداران به جای میگذارد.

شناسایی آفت در باغ

    اولین مرحله در مدیریت آفت و بیماری در باغ شناسایی دقیق آن است، در ابتدا باغدار باید بداند که با چه آفتی در باغ سرو کار دارد تا بتواند اقدامات کنترلی لازم را در زمان صحیح آن انجام دهد و یا حتی با انجام اقدامات به زراعی از هجوم آن در سالهای بعد در باغ خود جلوگیری کند.

انواع آفات درخت سیب

آفاتی که همیشه درختان سیب را تهدید میکند انواع مختلفی دارند که در ادامه به آن میپردازیم.

سیب آفت زده

  • کرم خراط :لاروهای این کرم از شاخه ها و جوانه ها تغذیه می‌کنند.
  • کرم سیب:این آفت یک نوع کرم دانه خوار است که لاروهای آن داخل میوه سیب نفوذ کرده و سپس از دانه آن تغذیه می‌کند.
  • کرم انگشتری:این آفت سبب ایجاد لکه های قهوه‌ای روی برگ ها و میوه های میشوند.
  • مینوز لکه گرد:این آفت سبب ایجاد لکه قهوه‌ای و گرد روی برگ درختان شده و در آخر نیز باعث ریزش آنها می‌شود.
  • لیسه سیب:یکی از آفاتی است که خسارت جدی به درخت وارد میکند این آفت به طور گروهی به برگ درختان سیب حمله کرده و باعث ضعف درخت می‌شود.
  • کرم سفید ریشه:همانطور که از اسمش پیداست این آفت به ریشه درخت حمله کرده و باعث ایجاد ضعف در درخت می‌شود.

زمستان گذرانی کرم سیب

کرم سیب در فصل زمستان به صورت لارو در جاهای مختلف مانند لای کلوخه ,بقایای گیاهی که پای درخت ریخته ,زیر پوستک درختان در داخل پيله های تنيده شـده بـه سـر می بـرد كـه بـا مساعدت هوا در بهار تبديل به شفيره می شود.

شفیره به چه معناست؟

   حشرات در طی فرایند دگردیسی، پس از پشت سر گذاشتن مرحله لارو ، وارد مرحله شَفیرگی می‌شوند که به آن شفیره می‌گویند. در این حالت حشره نمیتواند هیچ گونه فعالیتی داشته باشد و از حرکن و تغذیه باز می‎ایستد.

سیکل زندگی و رابطه با محیط کرم درخت سیب

کرم سیب در کشور ما دو تا چهار نسل در سال دارد.

    آنها در مناطق با ارتفاع تقریبا 1200 متر کمتر 4 نسل , مناطق بین 1300 تا 1800 متر 3 نسل و در مناطق بالاتر از آن سالانه دو نسل دارد. با تغییر عرض جغرافیایی , تغییراتی در ارتفاع و در نتیجه تعداد نسل آفات قابل پیش بینی است .طبق این موضوع خسارت آفت به طور متوسط بین 40% تا 100% محصول در مناطق مختلف تغییر پیدا می‌کند.

رایجترین علائم و دلایل آفت کرم سیب

دلیل

    حشرات بالغ تنها چند ساعت قبل و بعد از غروب آفتاب فعال هستند و وقتی دمای غروب آفتاب از 16 درجه سانتیگراد بیشتر شود جفت گیری می کنند.

نسل اول پروانه ها در بهار یا اوایل تابستان، درست قبل از شکوفه دهی، تخم ریزی می کنند. یک یا دو هفته پس از اینکه آنها شروع به پرواز کردند، پروانه ها هر کدام روی یک میوه تخم می گذارند. لاروهای کوچکی از این تخم ها بیرون آمده و پوست را می جوند و باعث سوراخ شدن میوه ها می شوند. سه تا پنج هفته طول می کشد تا کرم ها به طور کامل رشد کنند.

 لاروهای بالغ میوه ها را رها می کنند و محلی مانند شکاف تنه را برای پنهان شدن انتخاب می کنند. نسل دوم این لارو ها در اوایل فصل پاییز یا در اواخر فصل تابستان تخم گذاری میکنند. این نسل خسارت به میوه های رسیده را ادامه می دهند تا زمانی که مجبور شوند پناهگاهی برای خواب زمستانی پیدا کنند.

استفاده از کود تازه حیوانی در فصل پاییز یا زمستان در باغ مونجر به طغیان آفت کرم سیب میشود.

علائم

   لارو ها با تعذیه از درون میوه باعث ایجاد خسات در سیب میشوند.نقاط ورودی روی پوست میوه براحتی قابل مشاهده بوده و با ورودی های ناتمام یا ناقص ارتباط دارند (جایی که لاروها می میرند یا منصرف می شوند و مکان دیگری را امتحان می کنند).

   لاروها از گوشت میوه وارد میشوند و خود را به هسته میوه میرسانند تا از هسته آن تعذیه کنند. حفره های ورودی توسط یک حلقه قرمز پوشیده شده و با مدفوع قرمز مایل به قهوه ای لارو به نام frass پوشانده شده اند.

    هنگامی که میوه بریده می شود، گاهی می توان کرم سفید کوچک را در نزدیکی هسته پیدا کرد.

مهم ترین راه شناخت آفات ظاهر آنها است .آفات 4 مرحله زندگی دارند:

  • تخم
  • لارو
  • شفیره
  • حشره کامل

 آنها به اصطلاح دگردیسی کامل دارند در تمامی این مراحل ویژگیهای فیزیکی خاص و منحصر به فرد خود را داشته که آنها را از سایر آفات و حتی گونه های مشابه مجزا خواهد کرد اما تکنیک شناسایی گونه ها معمولا به صورت آزمایشگاهی و به وسیله ی متخصصان حشره شناس انجام می شود.

نکته (کاشت نهال سیب در زمان مناسب)

   کاشت محصولات گیاهی زمان مناسب خود را دارد و کاشت آنها در خارج از زمان مناسب بی‌فایده است زیرا گیاه نمیتواند رشد و نمو خوبی داشته باشد.

ابتدا اینکه بین نهال های سیب فاصله کاشت را رعایت کنید که اگر یکی از آنها آلوده شده به نهال دیگر منتقل نشود.زیرا تماس شاخ و برگ درختان به هم به انتقال بیماری  و پیشرفت آن در کل باغ کمک می‌کند.

بهترین روش مبارزه با کرم سیب

راه حل های مدیریتی برای پیشگیری ,کنترل و درمان آفت درخت سیب

1-     روش های کنترلی غیر شیمیایی:

  • اواخر زمستان یا اوایل بهار اطراف سایه انداز  ,درخت آنغوزه یا آویشن بکارید.
  • حاشیه باغتان که نزدیک به باغ همسایه است هویج , شوید , پیاز یا بومادران بکارید.
  • بعد تشکیل میوه داخل شیشه ی آب معدنی یکبار مصرف گازوئیل با روغن آویشن , روغن خردل , کنجد بریزید و کمی دهانه آن را ببرید و با سیم مفتول از درخت آویزان کنید.
  • سایه انداز درخت ,حریم واقعی درخت شماست. اجازه ندهید هیچ علف هرزی در این قیمت رشد کند .فقد گیاهانی که کاشتشان توصیه می‌شوند را اجازه دهید.
  • در زمان باز شدن شکوفه درخت؛ از ایجاد دود در محوطه باغ بپرهیزید و در این زمان در قسمتهای مختلف باغ در سطل های زرد رنگ آب و مایع ظرفشویی بریزید و بین ردیف ها قرار دهید.
  • کود تازه حیوانی را در باغ رها نکنید. و در صورت تمایل به استفاده از کود حیوان حتما با رعایت شرایط اصولی آن را خودتان بپوسانید.در صورت امکان میتوانید با بستن کارتن دور تنه ی درخت تله ایجاد کنید تا این آفت زمستان را در لابلای درز و شکاف های کارتن ها بگذارند و قبل از بهار کارتن ها را جمع آوری کرده و بسوزانید.

2-     روش های کنترلی شیمیایی:به سه دوره سم پاشی تقسیم میشود

در سم پاشی اول در زمان تورم جوانه ها انجام میگردد. از روغن ولک یا سم پیش بهاره غلیظ به همراه یک سم حشره کش نفوذی مثل دیازیتون و دورسبان استفاده شود.

در سم پاشی دوم نیزهنگامی که برگ های اولیه ظهور پیدا کردند و بعد از ریزش 70 – 80 درصد شکوفه های سیب سم پاشی را با سموم سیستمیک مانند استامیی پراید برای کرم سیب و هم برای آفت لیسه انجام می‌گردد استفاده می‌شود.

در سم پاشی سوم زمانی که میوه سیب در حالت فندقی باشد قابل استفاده است.اگر هوا گرم و درخت پربار باشد باید 3 الا 4 بار سم پاشی اجرا شده و هربار نوع سم عوض شود زیرا ممکن است به سم مقاوم شوند.

“سمپاشی درختان با مخلوط سموم فسفره مانند استامی پراید و فن والریت اثر بسیار مطلوبی در کاهش جمعیت این آفت در باغات دارد”(سایت مرسین کشت)

مدیریت مصرف سم به دلیل مقاومت آفات در برابر سموم

یکی از موضوعات مهم در سم پاشی سموم که باید رعایت شود ,مقدار مصرف این محصولات است چرا که استفاده بیش از حد باعث ایجاد مقاومت در آفات می‎شود.

برای جلوگیری از این اتفاق باید مصرف سموم را مدیریت کرده و آن را کاهش دهید و از روش های جایگزین استفاده کنید.

برای اینکه بهتر متوجه شوید جدول زیر را مطالعه کنید:

راه‌حل های مدیریت سم‌پاشی

مزایای راه‌حل ها

 

سموم با مکانیسم عمل متفاوت

 

تغییرات در دوره مصرف سموم و استفاده از مکانیسم های عملی متفاوت آن باعث جلوگیری از ایجاد مقاومت می‌شود.

 

کاهش میزان مصرف

 

باغداران و کشاورزان باید در مقدار مصرف سموم دقت کنند و بیش از حد نیاز گیاه و خاک از این سموم استفاده نکنند زیرا ممکن است به آنها آسیب جدی وارد شود.

 

تنوع در سمپاشی

 

از روش های متفاوت و متنوع برای سم پاشی درخت سیب استفاده کنید.برای مثال از تله های چسبی می‌توانید برای کنترل آفت ها نیز استفاده کنید

فرمونهای جنسی

یکی از راهکارهای کنترل بیولوژیک استفاده از فرمونهای جنسی است که در کشاوزی مطرح بوده.

   این روش باعث ایجاد اختلال در جفت یابی به کمک مفتولهای سیمی فرمون دار است. فرمون اختلال در جفتیابی به ترکیباتی گفته می شود که با آزاد کردن بویی شبیه بوی افراد ماده در محیط، حشرات نر را دچار سردرگمی کرده بنابراین افراد نر قادر به پیدا کردن افراد ماده در محیط نیستند در نتیجه جفتگیری و به تبع آن تخم ریزی بین افراد صورت نگرفته و خسارت روی محصول زراعی یا باغی اتفاق نخواهد افتاد.

بهترین سموم برای کرم درخت سیب

سموم

فواید سموم برای سیب

لوفنورون

تنظیم کننده رشد حشرات با مانع شدن در برابر پوست اندازی آنها

استامی پراید

اختلال در انتقال پیام های عصبی و فلج آفات

دیازینون

یک سم حشره کش با خاصیت تماسی و گوارشی و تدخینی که آفات برگخوار و ساقه خوار و ریشه خوار را کنترل می‌کند.

ایندوکساکارب

بعد از تماس یا بلعیده شدن توسط حشرات در بدن آنها فعال و تبدیل به نوعی بیماری قلبی می‌شود.

کلرپیریفوس متیل

دشمن آفاتی مثل لاروپروانه , سرخرطومی ها و … است.

کلام آخر

متوجه شدید که چه آفاتی درخت سیب را تحدید می کند و راه حل های پیشگیری و درمان آنها چیست. همانطور که به دانسته هایتان درباره زمان کاشت آن و میزان خسارت وارد بر کشاورزان افزودیم میتوانید برای مقابله با این آفات و راه های پیشگیری از آن به سایت کشاورزی آریان مراجعه فرمایید و سموم مخصوص این آفات را تهیه کنید.پس هر محصولی آفات و نگهداری های خود را دارد که اگر اهمیت داده نشود گیاه به مرور از بین رفته و نتیجه زحمات و تلاش هایتان به هدر خواهد رفت.

سوالات متداول

چگونه از شر کرم سیب خلاص شویم؟

   با راه حل های کنترلی شیمیایی(بیولیوژیک)  وغیرشیمیایی (زراعی) که راجبشان بطور مفصل صحبت کردیم میتوانید از شر این آفات موزی رها شوید.

بهترین سم برای کرم درخت سیب چیست؟

   روغن ولک، بنومیل، نوآریمول، دینوکاپ، اتیون، دورسبان و دیازینون، فوزالن، مالاتیون، دودین و غیراست.خرید سم درخت سیب دشوار نیست و میتوانید در سایت های مختلف کشاورزی آنهارا تهیه کنید.

بهترین روش مبارزه با کرم درخت سیب؟

   طبق تحقیات روش غیرشیمیایی بهتر است زیرا هم هزینه کمتری به نسبت صرف میشود هم در بلند مدت ضرری برای درختان و انسان ایجاد نمیکند زیرا مواد شیمیایی هر کدام ضرر های خود را دارند که عوارض آنها بعد ها مشخص میشود.

چه زمانی از سال نهال درخت سیب را بکاریم؟

  مانند اکثر میوه ها اواخر اسفند یا اوایل بهار. اما لازم به ذکر است که کاشت نهال سیب در پاییز 1 سال زودتر شروع به میوه دادن می کنند.

مقالات مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *